Wszystko o gotowanku

Strona poświęcona gotowanku dla początkujących, proste przepisy dla wszystkich


Czerwiec 18, 2018

Lasagne bolognese po polsku

Cześć!

Dziś przedstawię Wam bardziej skomplikowany przepis, ale uwierzcie mi, że wart cennego czasu,lasagne bolognese po polsku 😉
Może to nie prawdziwa włoska lasagne, ale jest pyszna!
Lista składników:
*Przecier pomidorowy
*Makaron lasagne
*Masło
*Mąka
*Zioła(bazylia,oregano itd)
*Mleko
*500g mięsa mielonego
*ser(żółty lub mozzarella)

To chyba wszystko czego potrzebujemy, więc uwaga teraz najważniejsze JAK TO ZROBIĆ?

Otóż, w garnku roztapiamy masło, mniej więcej pół kostki. Gdy masło się roztopi, zasypujemy je stopniowo mąką. Aż zrobi nam się taka papka, chwile to podsmażamy aby była złocista i również stopniowo zalewamy mlekiem. Powinien nam się z tego zrobić sos, ale uważajcie na konsystencje. Nie może być ani zbyt rzadkie ani gęste.Pamiętajcie aby to posolić i popieprzyć. Tego sosu można zrobić trochę więcej, ponieważ jeżeli nie ugotujemy wcześniej makaronu to on nam się zrobi w tym sosie. Ale to zaraz. Gdy mamy już 1/3 naszej lasagne przechodzimy dalej.
Mięso mielone podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.Gdy mięso będzie gotowe zalewamy je przecierem i dodajemy ulubione przyprawy, nie zapomnijcie o bazylii i oregano, ja polecam dodać również paprykę. Dla leniwych jest też opcja zakupienia w markecie gotowej mieszanki do lasagne. Jeżeli wszystko już jest przyprawione to 2/3 naszej lasagne jest gotowa.

Lasagne bolognese
Teraz stoimy przed dwiema opcjami:
1. Układać warstwy lasagne z nieugotowanym makaronem
2. Ugotować makaron i układać warstwy
Szczerze? Jeszcze nigdy nie ugotowałam tego makaronu i najczęściej wszystko wychodzi super, trzeba po prostu odpowiednią ilością sosu pokryć makaron.
Pamiętajcie, że lasagne robimy w naczyniu żaroodpornym, więc teraz właśnie musicie go użyć i ułożyć warstwy lasagne.
Na sam spód dajemy sos beszamelowy, potem makaron a następnie mięso z sosem. I to jest pierwsza warstwa, zwykle układa się trzy warstwy ale zróbcie jak chcecie.
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu na 20 min, pamiętajcie aby na samą górę dać sos beszamelowy i ser!
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *