Wszystko o gotowanku

Strona poświęcona gotowanku dla początkujących, proste przepisy dla wszystkich


Kwiecień 16, 2018

Krem pomidorowy

18830-zmtjn9HEJ!

Dziś podzielę się z Wami jak szybko i łatwo zrobić krem pomidorowy.

Nie każdy lubi tradycyjną pomidorówkę, a czas jej przygotowania jest znacznie dłuższy, dlatego warto zacząć gotować krem pomidorowy.

Zakładam, że każdy z nas wie dlaczego zupa krem? Trzeba ją zblendować zatem potrzebny będzie nam blender 😉

Składniki potrzebne do przygotowania kremu:

  • puszka pomidorów
  • średniej wielkości pora
  • dwie marchewki
  •  trzy spore ziemniaki
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • kostki rosołowe
  • opcjonalnie czosnek lub cebula
  • grzanki/makaron/ryż – zależy co lubicie, możecie nic nie dodawać

No dobrze, skoro zakupy już zrobione to przejdźmy do gotowania.

Na początku myjemy i obieramy wszystkie warzywa, kroimy je tak jak nam wygodnie(im mniejsze kawałki tym szybciej się ugotuje), wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy wodą mniej więcej do poziomu warzyw.

Jeżeli używamy kostek rosołowych to możemy je dodać i położyć garnek na palnik. Zagotować, po zagotowaniu poczekać aż warzywa będą miękkie i dodać puszkę pomidorów. Chwile to gotować (ok.5-10 min) i zdjąć z palnika.

Podobno blendowanie gorącej zupy psuje ostrze blendera więc poczekajmy chwile aż zupa trochę ostygnie, następnie zblendujmy 😉

Gdy zblendujemy zupę możemy ją podgrzać, dodać pieprzu, soli (pamiętajcie,że kostki rosołowe to sól!). Dla fanów ostrych smaków polecam dodać tabasco 😉

Smacznego! Koniecznie dodajcie zdjęcia i pokażcie jak wam wyszło! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *